Topic outline

 •  
   
  • МАГИСТЕРСКИ ПРЕДИЗВИЦИ

 • 1
  Show only topic 1
   
  • Почитувани студенти на втор циклус на Економскиот Факултет Прилеп,

   Ве известуваме за еден интересен предизвик за магистерска дисертација за што се бараат: многу работа, отвореност за соработка, одлично владеење на англиски јазик и голема посветеност.

   Имено, преку поврзаноста на доц. д-р Рената Петревска Нечкоска со Универзитетот Гент во Белгија, кој е 60ти во светот, постои можност за работа на теми во 'тандем' со магистранти на тој универзитет. Процедурите за секој кандидат и секој универзитет би биле засебни без меѓусебно влијание а согласно регулативата на соодветната институција и држава, но истражувањето би се спровело во соработка со проф. д-р Геерт Поелс и магистрантот од Универзитетот Гент од една страна, и доц. д-р Рената Петревска Нечкоска и нашиот магистрант од друга. 

   Претпоставуваме дека ќе биде корисно и интересно, особено што темите дозволуваат паралалели, компаративни анализи, иновативни и креативни решенија и развивање на Балканското и Македонското поднебје како и Европското. 

   Еве ги темите со кратко образложение, на некои веќе се работи!

   1. 'Change management for implementation of the Payment Services Directive 2 (PSD2) in the macedonian financial system' to be coupled with something like 'Change management for implementation of the Payment Services Directive 2 (PSD2) in the belgian financial system' or 'in belgian financial institutions' or 'belgian third-party-providers'.
   Магистрант Мартин Трајковски, МК
   - Exploring the PSD2, its implications for the financial systems in EU/WB, and for the participants in the financial eco-system; case study of a bank/third party provider; recommendations for the management of the analysed stakeholders on how to manage change to enable implementation of PSD2
   2. Comparative analysis of tactical management information systems in turbulent and more stable environments
   - aiming to investigate, compare and draw conclusions on similarities and core differences of tactical management MIS for today's complex environment (as opposed to the past planned and more stable environments)
   3. What kind of MIS is needed for strategy in complexity?
   - Investigating probe-sense-respond and Harvard's PDIA as strategy for complexity and designing MIS for it
   4. What kind of MIS is needed for tactics in complexity?
   - Investigating Sense&Respond Framework and Denica method as tactics for complexity and designing MIS for it
   5. Investigating management information systems adaptability through its role for management 
   - Taking the perspective of a manager and outlining the workflow for MIS behaviour and its adaptability in time (as opposed to what information system designers start from)
   6. Information systems requirements for borderless enterprise
   - Mapping the borderless enterprise and its ecosystem possibilities, and trying to derive the requirements for effective collaboration 
   7. Information system requirements for virtual teams
   Mapping several virtual teams examples and placing them across the global business ecosystem, and trying to derive the requirements for effective collaboration 
   8. Information systems landscape of free (not to be paid) solutions
   - Investigating all possibilities in different domains of free software solutions and matching them with possible (and innovative) use - especially useful for developing countries, but also for young enterpreneurs, startups, ...
   9. Comparative analysis of the information availability in Belgium and North Macedonia
   - Investigating the information availability from the perspective of HEI student/business owner/policy maker/... between the two countries and visualising using Social Network Analysis, for example
   10. Comparative analysis of the information availability in Western Balkans and European Union
   - Investigating the information availability from the perspective of HEI student/business owner/policy maker/... between the two regions and visualising using Social Network Analysis, for example
   11. Higher education landscape in Belgium and North Macedonia - systems perspective
   - Investigating the HEI system and its components in Belgium and in Macedonia, visualising, analysing and comparing them - to advice stakeholders and policy makers on what is missing (we have ongoing project with WBAA for this)
   Магистрант Ханне Децеунинк, БЕ
   12. Higher education landscape in EU and Western Balkans - systems perspective
   - Investigating the HEI system and its components in EU and WB, visualising, analysing and comparing them - to advice stakeholders and policy makers on what is missing (we have ongoing project with WBAA for this)
   13. The managerial cockpit (MIS outlook)
   - Maybe the coolest most attractive title, in my opinion, using Situation Awareness, the Denica method and its MIS requirements to design the managerial cockpit - in alternatives for pilots to be: top, middle, project or operational managers. The simulation is with pilots in aviation, and the components are dimensions, flows, dashboards, scorecards, ...  
   14. Circular economy through the lens of the information systems 
   - Studying the circular economy concept and what information needs to be available to make it work - abundance of case studies in WB and Europe
   Магистрант Тибо Хендрикс, БЕ
   Магистрант Оливиер де Џуземе, БЕ
   Магистрант Дитер де Пујселеир, БЕ

   Повеќе информации кај доц. д-р Рената Петревска Нечкоска, renata.petrevskanechkoska@ugent.be 

 • 2
  Show only topic 2
   
  • Мултидисциплинарен предизвик за магистерски теми и истражувања доаѓа од проф. д-р Димитар Николоски, во следниве теми:

   1. Content analysis на огласите за вработување за идентификување на потребите на работодавачите 

   2. Google econometrics во функција на истражување на деловните тенденции и бизнис циклуси

   Контакт, проф. д-р Димитар Николоски, dimitar.nikoloski@uklo.edu.mk 


 • 3
  Show only topic 3
   

 • 4
  Show only topic 4
   

 • 5
  Show only topic 5
   

 • 6
  Show only topic 6
   

 • 7
  Show only topic 7
   

 • 8
  Show only topic 8
   

 • 9
  Show only topic 9
   

 • 10
  Show only topic 10
   

Skip Navigation

Navigation