Topic outline

 •  
   
  • Почитувани, 

   Добредојдовте на порталот за мултидисциплинарна проектна соработка меѓу бизнис и академија. На ова место ќе ги поставуваме основните материјали и изработените меѓуфазни и финални документи и неопходните инструкции.

   Се надеваме на успешна соработка и взаемен напредок.

   Со почит, 

   Моника и Рената

   Проект: ДЕЛОВНА АНАЛИЗА И ИНОВАТИВНИ СТРАТЕГИИ И ТАКТИКИ ЗА РАЗВОЈ

   помеѓу Економски факултет Прилеп www.eccfp.edu.mk  и InterWorks Битола www.interworks.com.mk 

   Општата цел на работата на групите: Деловна анализа и креирање на модел за развој на креативна клима за споделување на идеи и знаења  (стратегиски и тактички аспекти)

   Одговорни во проектот:

   Доц. д-р Моника Ангелоска-Дичовска и доц. д-р Рената Петревска-Нечкоска (Економски Факултет Прилеп) monika.angeloska@uklo.edu.mk ; renata.petrevska@eccfp.edu.mk 

   Јасмина Антиќ-Атанасовски – Менаџер за човечки ресурси jasmina.antikj@interworks.com.mk, Елена Огненовска  (InterWorks Битола) elena.ognenovska@interworks.com.mk

   Директно вклучени студенти по предметите: Бизнис планирање, Управување со промени, Иновациски менаџмент и Деловно комуницирање

   Период на соработка на конкретниот проект: Зимски семестар учебна 2018/2019 година


  • Image result for interworks bitola

  • Motivation at its finest!

  • "Денеска сосема го изградив моето убаво мислење за Економскиот Факултет Прилеп - благодарение на овие прекрасни професорки кои што докажаа дека не е до системот, во системите луѓето живеат, но во нив некои нешто создаваат некои рушат. Но ова се луѓето кои прават промени во системите, благодарам, комплименти за вас - фантастични бевте.

   За вас - студентите што работевте во проектот - брилијантни бевте, за прв пат седев како ученик после 50 години од мојот живот и слушав нешто од кое стварно можев многу што да научам. Ми помогнавте да ја вратам вербата во нешто што ќе биде моја пасија, што се надевам ќе можам да го правам за една година и нешто, кога планирам да се пензионирам. Да работам со младите луѓе, да ја враќам вербата. Онаму каде што вие сте тргнале - немојте ништо да ве поколеба во вашата верба. Баталете го она 'знаеме од каде доаѓаме, опкружување, ... сите пречки', тоа е само excuse. Тука сме, па и да не бегаме надвор. Ќе пробам во мојата компанија да вратам она што ми го дадовте денес па и да отворам простор за нови профили во ИТ компанија како економисти, консултанти, но без оглед каде ќе работите, дајте се од себе, изградете си ја Македонија, ќе си направите многу убава земја. Прекрасни бевте, многу ви благодарам на сите."

   Александар Поп Ристов, founder, managing partner, Interworks Битола

   "Многу ви благодарам за сето тоа што го покажавте денеска - останете такви секогаш. Секој регрутер сака да слушне што сте правеле, што можете. Имавте еден Монт Еверест да искачите - ИнтерВоркс е специјален избор за ваков проект и вие успеавте да допрете до оној кој ја основал и води компанијата. Ние понесуваме вредност. Оваа соработка со Економскиот факултет Прилеп, со професорките, со вас и со нас не беше залудна - го слушнавме и видовме InterWorks од еден сосема поинаков агол. За сите оние предлози, критики, забелешки и идеи што ги имаше ви благодарам многу. Ние сме компанија која сака да го слушне тоа, за да напредуваме. Затоа, не се менувајте кога одите во компаниите да работите некаде или да работите за себе, размислете за оваа планина што сте ја искачиле сега."

   Јасмина Антиќ-Атанасовски, HR Менаџер, InterWorks Битола

 • 1
  Show only topic 1
   
  • Основни документи со инструкции за проектот и сите вклучени страни

  • Користете апликации за тимско работење кои овозможуваат сите да внесувате/едитирате и ажурирате податоци и материјали иако сте на различни локации и во различно време 

   (Google Docs; Google Forms; Google Sheets; Moodle; FB; ...)

   Следете агилни принципи на работа со брзи спринтови од 4-5 дена како итерација во која СЕКОЈ работи дел од задачите и потоа состанок на кој се информирате сите еден со друг, се надополнувате и доделувате натамошни задачи. 

   Комуникацијата со назначените одговорни лица во InterWorks е во Вторник и Четврток на еМаил или телефон.


 • 2
  Show only topic 2
   
  • Временска линија за консултации и презентации

  • РАСПОРЕД ЗА КОНСУЛТАЦИИ НА 22-РИ НОЕМВРИ (Четврток) 2018 ВО ПРЕДАВАЛНА 1


   ТИМ 1 - ТЕРМИН 11.30 ЧАСОТ

   ТИМ 2 - ТЕРМИН 11.40 ЧАСОТ

   ТИМ 3 - ТЕРМИН 11.50 ЧАСОТ 

   ТИМ 4 - ТЕРМИН 12.00 ЧАСОТ

   ТИМ 5 - ТЕРМИН 12.10 ЧАСОТ

   ТИМ 6 - ТЕРМИН 12.20 ЧАСОТ

   ТИМ 7 - ТЕРМИН 12.30 ЧАСОТ

   ТИМ 8 - ТЕРМИН 12.40 ЧАСОТ 

   ТИМ 9 - ТЕРМИН 12.50 ЧАСОТ

   ТИМ 10 - ТЕРМИН 13.00 ЧАСОТ

   ТИМ 11 - ТЕРМИН 13.10 ЧАСОТ

   ТИМ 12 - ТЕРМИН 13.20 ЧАСОТ                                                            

  • КОНСУЛТАЦИИТЕ СЕ ОДРЖАА И СЕ ОДВИВАА СОГЛАСНО ПЛАНИРАНОТО.

   ПОСЛУЖИЈА КАКО Kick-off НА ГРУПИТЕ.

  • РАСПОРЕД ЗА КОНСУЛТАЦИИ НА 12-ТИ Декември (Среда) 2018 ВО ПРЕДАВАЛНА 2 - Присуство задолжително на сите членови од тимовите


   ТИМ 1 - ТЕРМИН 11.30 ЧАСОТ

   ТИМ 2 - ТЕРМИН 11.40 ЧАСОТ

   ТИМ 4 - ТЕРМИН 11.50 ЧАСОТ 

   ТИМ 5 - ТЕРМИН 12.00 ЧАСОТ

   ТИМ 6 - ТЕРМИН 12.10 ЧАСОТ

   ТИМ 7 - ТЕРМИН 12.20 ЧАСОТ

   ТИМ 8 - ТЕРМИН 12.30 ЧАСОТ

   ТИМ 9 - ТЕРМИН 12.40 ЧАСОТ 

   ТИМ 10 - ТЕРМИН 12.50 ЧАСОТ

   ТИМ 11 - ТЕРМИН 13.00 ЧАСОТ

   ТИМ 12 - ТЕРМИН 13.10 ЧАСОТ

  • ВАЖНА НАПОМЕНА: ОВАА ФАЗА Е ЕЛИМИНАЦИОНА, ТОА ЗНАЧИ ДЕКА НА КОНСУЛТАЦИИТЕ ОПРЕДЕЛЕНИ ТИМОВИ ИЛИ ЧЛЕНОВИ НА ТИМ МОЖЕ ДА БИДАТ ИСКЛУЧЕНИ ОД ПОНАТАМОШНИОТ ТЕК НА ПРОЕКТОТ.

   Заради ориентација, до сега требаше да бидат спроведени и комплетирани целосно фазите 1 и 2 а делумно 3 и 4. Исто така, секој учесник треба да има сработено голем дел од своите обврски за конкретниот предмет, согласно насоките во основниот документ.

   ЖФази на работа на групите:

   1. ИСТРАЖУВАЊЕ И СОБИРАЊЕ НА ПОДАТОЦИ (примарни и секундарни истражувања, анкети, интервјуа, е-маил, телефон...) - за компанијата, за конкуренцијата за пласман, за конкуренцијата за кадри, ...

   2. СЕЛЕКТИРАЊЕ И АНАЛИЗА НА ПОДАТОЦИ

   3. КРЕИРАЊЕ АЛТЕРНАТИВИ (како натпревар меѓу различните групи)

   4. ИЗБОР НА РЕШЕНИЕ (како конкретен оригинален предлог од секоја група)

   5. ПОДГОТОВКА НА ИЗВЕШТАЈ

   6. ПОДГОТОВКА НА ПРЕЗЕНТАЦИЈА

   7. ПРЕЗЕНТАЦИЈА

   На консултациите ќе се дискутира и сработеното и ќе се насочи кон финализација на структурата на извештајот и презентациите. 

   Досегашната комуникација беше одлична, некои тимови се совршени а другите скоро совршени ;) па затоа со нови сили и добра мисла се гледаме во Среда!

  • КОНСУЛТАЦИИТЕ СЕ ОДРЖАА И БЕА МНООООГУ ПРОДУКТИВНИ - СЕКОЈ ТИМ НА СВОЈ НАЧИН ОРИГИНАЛЕН И ВРЕДЕН!


 • 3
  Show only topic 3
   
  • ОФИЦИЈАЛНА ЛИСТА НА УЧЕСНИЦИ КОИ ВЛЕГУВААТ ВО ФИНАЛЕ! Со среќа и со успех - keep up the good work!

   Тим

   Име на тимот/концепт

   Членови

   1

   “INNO IT”

   1. Александар Велески 53/16 (БП) (УП) БФМ
   2. Филип Петрески 19/16 (ИМ) СФР
   3. Мими Гаврилоска 45/16 (УП) БФМ
   4. Фросина Јованоска 105/17 (УП) ЕБЗ
   5. Симона Пишмановска 69/15 (ДК) СФР

   2

   „ХОРСКОПСКИ ЧЕДА“

   1. Теодора Величковиќ 55/16 (БП) БФМ
   2. Лидија Георгина Илиева 73/15 (ДК) СФР
   3. Ѓорѓиан Стојаноски 90/16 (ИМ) МАМ
   4. Кристина Николова 41/17 (УП) МАМ
   5. Христијан Марковски 84/16 (ИМ, УП) МАМ

   4

   “THE ACHIEVERS”

   1. Давор Јовевски 123/16 (БП, ИМ) МИБ
   2. Габриела Аргиновска 57/16 (ИМ) БФМ
   3. Ивана Ристеска 129/15 (ДК) ЕБЗ
   4. Сара Божиноска 20/16 (ИМ) СФМ
   5. Сара Малаковска 111/17(УП) МЕН

   5

   „КЛИНОВЦИ“

   1. Ивана Сурлаџиоска  114/16 (БП, ИМ) МЕБ
   2. Мартина Крстевска 105/16 (БП) ЕБЗ
   3. Михаил Дивјакоски 49/17 (УП) МАМ
   4. Ангела Митреска 44/17 (УП) МАМ
   5. Стефани Пишмановска 158/15 (ДК) СФР
   6. Виктор Николовски 152/16 (ИМ)

   6

   “SQUAD”

   1. Ангела Кондоска 121/15 (ДК) МЕБ
   2. Емилија Митреска 24/16 (ИМ) СФР
   3. Борче Цветковски 79/17 (УП) СИР
   4. Емилија Ѓероска 21/16 (ИМ) СФР

   7

   „InterWorks ECCFP Solutions“

   1. Катерина Шулеска 120/16 (БП) МИБ
   2. Мери Гроздановска 72/15 (ДК) СФР
   3. Ена Петреска 175/15 (ДК) МИБ
   4. Виолета Спиркоска 61/16 (УП) БФМ
   5. Ферзије Асаноска 126/17 (УП) СИР

   8

   „КРИПТОН“

   1. Клаудија Ѓоргиевска 07/16 (БП) МИБ
   2. Ивона Мајсторовска 86/16 (ИМ) (УП) МАМ
   3. Христина Трајковска 91/16 (ИМ,УП) МАМ
   4. Мартина Белеска 123/15 (ДК) МЕБ

   9

   “LEADING LADIES”

   1. Сања Ангеловска 67/15 (ДК) СФР
   2. Ангела Димеска 87/16 (ИМ) МАМ
   3. Викторија Насевска 11/17 (УП) МЕН
   4. Сања Димеска 50/17 (УП) МАМ
   5. Елена Чакалар 30/16 (ИМ) МАМ

   10

   “STUDENT POWER”

   1. Бојан Богојевски 01/15 (ДК) БФМ
   2. Христијан Насевски 169/16 (ИМ) (УП) БФМ
   3. Христина Ѓелевска 03/17 (УП) СИР
   4. Ивана Ристевска 62/16 (ИМ) (УП) БФМ

   11

   „ПЛАН Б“

   1. Ивана Секулоска 113/15 (ДК) МИБ
   2. Мартина Наумовска 29/16 (ИМ) СФР
   3. Христина Наумовска 46/16 (ИМ) (УП) БФМ
   4. Теодора Петровска 05/17 (УП) СИР

   12

   “UNIQUE”

   1. Алмаса Табаковиќ 153/16 (УП) БФМ
   2. Ениса Табаковиќ 154/16 (УП) БФМ
   3. Јасмина Зијадиќ 75/16 (УП) БФМ
   4. Елизабета Боцеска 149/16 (ИМ) БИИ
   5. Марија Ефтимовска 10/17 (УП) СИР • 4
  Show only topic 4
   
  • Прикачување на извештаите и презентациите


  • Важна напомена: Извештаите и презентациите мора да бидат прикачени овде најдоцна до 23 Декември 2018 година и тоа во изворна форма (.doc, .pptx, ...) и задолжително во PDF форма. Исто така, доколку постојат дополнителни документи кои го комплетираат извештајот, треба да се приложат - компанијата има пристап и ќе ги користи како вреден инпут од наша страна. 

  • Информација: Извештаите ќе треба да се испечатат во 4 примероци за членовите на комисијата. Бидејќи ова претставува трошок и за вас и за природата, може да бидат испечатени двострано, а пластични папки од стари семинарски работи од други предмети може да подигнете кај Рената. Значи, не е како досега, само да ги прикачите на Moodle, туку за жал ќе мора и да ги испечатите. 


 • 5
  Show only topic 5
   
  • СПЕЦИЈАЛЕН НАСТАН - ПРЕЗЕНТИРАЊЕ НА ПРЕДЛОГ РЕШЕНИЈА ОД СТУДЕНТСКИТЕ ГРУПИ ВО МУЛТИДИСЦИПЛИНАРНИОТ ПРОЕКТ: БИЗНИС АНАЛИЗА И ИНОВАТИВНИ СТРАТЕГИИ И ТАКТИКИ

   ПОМЕЃУ ЕКОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ ПРИЛЕП И INTERWORKS БИТОЛА

   .

   АГЕНДА

   25-ти Декември 2018 година, Сала за состаноци, зграда на Деканатска Управа, трет спрат

   9.30 часот - Официјално отворање на настанот и обраќање на одговорните носители на проектот од факултетот и компанијата

   10.00 часот - Презентации Блок 1 (секој тим има 10 мин за презентација и 5 за дискусија со прашања од комисијата)

   11.15 часот - Пауза (Вмрежување со кафе и колачиња)

   11.30 часот - Презентации Блок 2 (секој тим има 10 мин за презентација и 5 за дискусија со прашања од комисијата)

   13.00 часот - Пауза за учесниците, консултации за комисијата

   13.15 часот - Доделување на признанија и насоки за иднината

   13.30 часот - Завршување на настанот

   ТИМ

   Час и термин

   ХОРОСКОПСКИ ЧЕДА

   10:00 - 10.15

   LEADING LADIES

   10:15 - 10.30

   КЛИНОВЦИ

   10:30 - 10.45

   INNO IT

   10:45 - 11.00

   THE ACHIEVERS

   11:00 - 11.15

   ПАУЗА

   11:15 - 11.30

   INTERWORKS ECCFP SOLUTION

   11:30 - 11.45

   SQUAD

   11:45 - 12.00

   КРИПТОН

   12:00 - 12.15

   UNIQUE

   12:15 - 12.30

   ПЛАН Б

   12:30 - 12.45

   STUDENT POWER

   12:45 - 13.00


 • 6
  Show only topic 6
   

 • 7
  Show only topic 7

  PRESS CLIPPING


 • 8
  Show only topic 8
   
  • Почитувани учесници во мултидисциплинарниот проект, среќни сме што може да го заокружиме со последниот чекор - посета и дискусија во компанијата InterWorks во нивните простории во Битола. Од компанијата ни посочија три конкретни групи, а поканата е отворена и за по еден претставник од секоја екипа што се натпреваруваше! Посетата е утре, Среда на 20ти Март во 13 часот, детали кај нас. Ве молиме за информација во инбокс, кој ќе доаѓа. Поздрав, Моника и Рената


 • 9
  Show only topic 9
   

 • 10
  Show only topic 10
   

Skip Navigation

Navigation

Skip Settings

Settings